خط  و نشان چین با دیپ سیک برای آمریکا در حوزه فناوری
انتشار: بهمن 09، 1403
بروزرسانی: 29 خرداد 1404

خط و نشان چین با دیپ سیک برای آمریکا در حوزه فناوری



به گزارش روز سه شنبه خبرنگار حوزه بین الملل ایرنا، عملکرد سریع و در دسترس همگان بودن باعث شده است که هوش مصنوعی متن پایه دیپ سیک به سرعت در بین کاربران گسترش یابد و در مدت زمان اندکی منجر به کاهش یک تریلیون دلاری ارزش شرکت های فناوری آمریکا شود.

بی بی سی ،یس گزارش داده است که این هوش مصنوعی متن پایه در مدت کوتاهی از راه اندازی توانسته بیشتر از هر برنامه کاربردی دیگری در آمریکا، چین و برخی دیگر از کشورها توسط کاربران مورد استفاده قرار گیرد و همین مساله نگر، ها برای توسعه هرچه بیشتر هوش مصنوعی چین در جهان را افزایش داده است.

،زه های این تغییرات باعث شده است که ارزش سهام شرکت انویدیا یکی از غول های فناوری آمریکا بیش از هر شرکت فناوری در این کشور سقوط کند و نزدیک به ۵۰۰ میلیارد دلار از ارزش خود را از دست بدهد.

میزان دانلود برنامه مرتبط با این هوش مصنوعی در سیستم عامل «آی او اس» از چت «جی پی تی» هم در مدت کوتاهی پیشی گرفته است و این مساله شنبه گذشته ارزش سهام شرکت های برادکام را ۱۷ درصد، شرکت تایو، TSMC را ۱۳ درصد، شرکت مایکروسافت را ۲ درصد، آلفابت را چهار درصد، اوراکل را ۱۴ درصد و سافت بانک راحدود هشت درصد کاهش داد.

براساس گزارش dzen متعلق به موتور جستجوگر یاند، روسیه از بلومبرگ، ثروت ۵۰۰ ثروتمند جهان به دلیل افت سهام فناوری ناشی از موفقیت مدل رایگان زبان هوش مصنوعی دیپ سیک، ۱۰۸ میلیارد دلار کاهش یافت.

این ربات در دسامبر ۲۰۲۴ به صورت آنلاین منتشر شد و به گفته توسعه دهندگان آن، این پروژه کمتر از ۶ میلیون دلار هزینه داشته است.

براساس این گزارش، بزرگترین قرب، موفقیت دیپ سیک، «جن سون هوانگ» بنیانگذار و مدیر عامل Nvidia تا این لحظه بوده چرا که ثروت او تاکنون ۲۰ درصد یا ۲۲.۶ میلیارد دلار کاهش یافته و به ۱۰۱ میلیارد دلار رسیده است.

گفتنی است در نتیجه این تحولات، شرکت انویدیا ۶۰۰ میلیارد دلار ارزش بازار خود را از دست داد و در نتیجه این تغییرات، ،وان ارزشمندترین شرکت جهان را به اپل و مایکروسافت داد چرا که سهام آن تقریباً ۱۸ درصد کاهش یافته است.

بسیاری از کاربران در شبکه های اجتماعی معتقدند پولی بودن سرویس های هوش مصنوعی سیلی، ولی در آمریکا یا شرکت های چند ملیتی که ا،را دسترسی رایگان کاربران خود را در یک روز در استفاده از برنامه ها محدود می کنند، بسیاری را در سراسر جهان تشویق کرده تا به جای استفاده از هوش های مصنوعی همچون جمنای گوگل، کوپایلت ماکروسافت یا چت جی پی تی اوپن ای آی از دیپ سیک چینی استفاده کنند که به نظر می رسد اکنون در بخش متنی نه تنها از رقبای خود چیزی کم ندارد، بلکه سرعت پردازش قابل ملاحظه ای هم دارد.

گفتنی است، لیانگ ونفنگ در سال ۲۰۲۳ در هانگژو شهری در ج، شرقی چین دیپ سیک را تاسیس کرد. او که اکنون ۴۰ سال سن دارد، فارغ التحصیل مهندسی اطلاعات و الکترونیک است و گفته می شود با ایجاد مجموعه ای از تراشه های انویدیا-آ۱۰۰ (اکنون واردات این تراشه ها به چین ممنوع است) و جفت ، آنها با تراشه های ارزان تر و پایین تر، هوش مصنوعی متن پایه دیپ سیک را ارائه کرده است.

،زه های بوجود آمده در چند روز گذشته در حوزه فناوری و پیشرفت چینی ها در هوش مصنوعی تنها به بازارهای بورس آمریکا ختم نشده است و دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده و سایر رهبران سیلی، ولی را هم وادار به واکنش کرده است. به نظر می رسد تفاوت این بار در این است که شرکت پشت این نوآوری در چین مستقر است، کشوری که به ،وان دوست - دشمن ژئوپلیتیکی ایالات متحده شناخته می شود و بخش فناوری آن تا پیش از ظهور دیپ سیک به نظر می رسید خیلی عقب تر از سیلی، ولی قرار دارد.

ترامپ به تازگی در فلوریدا در نخستین واکنش به اتفاقات چند روز اخیر در حوزه فناوری، گفت: انتشار هوش مصنوعی دیپ سیک یک شرکت چینی، هشداری جدی برای آمریکا است و نشان می دهد که باید با تمرکزی ویژه برای برنده شدن در این حوزه تلاش کنیم چرا که آمریکا بهترین دانشمندان جهان را دارد و غیر عادی است که اول نباشد.

سام ،من مدیرعامل اوپن ای آی عرضه کننده Chat GPT در خصوص دیپ سیک گفته است: این یک مدل چشمگیر است به خصوص از نظر عملکرد و هزینه؛ بدیهی است که ما می تو،م مدل های بسیار بهتری را ارائه کنیم و داشتن یک رقیب جدید واقعا هیجان انگیز است، ما به عرضه برخی مدل ها سرعت خواهیم بخشید.

وی که شرکتش رقیب اصلی دیپ سیک چینی محسوب می شود تاکید کرده که OpenAI معتقد است افزایش قدرت مح،اتی کلید موفقیت است.

او همچنین اضافه کرد که منتظر لحظه ای است که OpenAI بتواند هوش مصنوعی را به کاربران ارائه کند که به همه نیازهای آنها پاسخ دهد.

ایلان ماسک مدیرعامل تسلا و رئیس سازمان دوج در ،ت ایالات متحده نیز در واکنش به اتفاقات اخیر گفته است: شرکت چینی دیپ سیک نمی توانست مدل خود را بدون کمک کارت های گرافیک Nvidia که در چین تحت تحریم هستند، راه اندازی کند.

مارک زاکربرگ مدیرعامل متا هم به طور مستقیم به موفقیت دیپ سیک واکنش نشان نداد اما در فیسبوک نوشت که نسخه جدیدی از خانواده مدل های هوش مصنوعی متن باز این شرکت به نام لاما (Llama) به زودی عرضه خواهد شد و پیشرفته ترین مدل زمان خود خواهد بود.

ساتیا نادلا مدیرعامل مایکروسافت هم در این باره در لینکدین نوشت: پارادو، جونس بار دیگر در حال رخ دادن است او به مفهومی اشاره کرد که افزایش کارایی در تولید، اغلب باعث تقاضای بیشتر می شود.

وی افزود: با کارآمدتر و در دسترس ترشدن هوش مصنوعی، استفاده از آن افزایش خواهد یافت و این فناوری به یک کالای ضروری تبدیل می شود.

وی چندی پیش در داووس هم گفته بود که سایر شرکت های فناوری باید تحولات چین را جدی بگیرند.

فوربس یکی از مشهورترین نشریه های اقتصادی آمریکا در خصوص دیپ سیک نوشته است: این یک استارت آپ نسبتا ناشناخته هوش مصنوعی چینی است که سیلی، ولی را با عرضه اخیر مدل های پیشرفته هوش مصنوعی شگفت زده کرده است.

این مدل ها که با کارایی شگفت انگیزی توسعه یافته و به ،وان منابع منبع باز ارائه می شوند، تسلط بازیگران مطرحی مانند OpenAI ،Google و Meta را به چالش می کشند.

«آ،ین مدل های این شرکت، DeepSeek-V۳ و DeepSeek-R۱، موقعیت خود را به ،وان یک نیروی پیشرفت تثبیت می کنند. DeepSeek-V۳، یک مدل ۶۷۱B، عملکرد قابل توجهی در تست های مختلف دارد در حالی که به منابع کمتری نسبت به همتایان خود نیاز دارد.

این نشریه نتیجه می گیرد که DeepSeek-R۱ که در ژانویه ۲۰۲۵ منتشر شد بر وظایف تحلیلی تمرکز دارد و مدل جدید OpenAI را با قابلیت های پیشرفته اش به چالش می کشد.

رویترز نیز در خصوص این هوش مصنوعی چینی نوشته است: دیپ سیک یک مدل ارزان قیمت چینی هوش مصنوعی، ماه گذشته زم، که این شرکت در مقاله ای ادعا کرد که برای آموزش مدل DeepSeek-V۳ خود با استفاده از تراشه های رده پایین Nvidia H۸۰۰ کمتر از ۶ میلیون دلار قدرت مح،اتی صرف کرده است، توجه جه، را به خود جلب کرد.

«طبق پستی که در حساب رسمی وی چت DeepSeek منتشر شده است، DeepSeek-R۱ که هفته گذشته راه اندازی شد، بسته به وظیفه، ۲۰ تا ۵۰ برابر بیشتر از مدل o۱ OpenAI قابل استفاده است.»

وال استریت ژورنال یکی دیگر از رسانه های اقتصادی مطرح در غرب در گزارشی آورده است: «محققان هوش مصنوعی دره سیلی، حداقل از بهار گذشته با تحسین و احتیاط ی،ان دیپ سیک را تماشا کرده اند، آمریکایی ها می گویند دیپ سیک در تحقیقات شهرت خوبی دارد، اما ادعاهای آنان در مورد هزینه ها به سختی قابل پذیرش است».

براساس گزارش این رسانه، برخی از رهبران صنعت فناوری بر این باورند که دیپ سیک مدل های خود را با استفاده از روشی رایج به نام «تقطیر دانش» یا با استفاده از پاسخ های یک مدل موجود برای توسعه مدل جدید توسعه داده است، اگر این درست باشد پس کار گران قیمتی که توسط شرکت هایی مانند OpenAI انجام می شود می تواند به دیپ سیک کمک کند تا کار خود را ارزان تر تمام کند.

فایننشال تایمز یکی از قدیمی ترین، مهمترین و پرنفوذترین رو،مه های اقتصادی و سیاسی جهان غرب نیز آورده است: انتشار DeepSeek-R۱ بحث های داغی را در سیلی، ولی در مورد اینکه آیا شرکت های هوش مصنوعی آمریکایی با منابع بهتر از جمله متا و آنتروپیک پی بی سی می توانند از مزایای فنی خود دفاع کنند، به راه انداخته است.

این رسانه غربی حضور لیانگ وانفنگ موسس دیپ سیک به ،وان تنها رهبر هوش مصنوعی چین در نشست عمومی کارآفرینان با لی کیانگ نخست وزیر چین را برجسته کرده و آورده است: «موقعیت لیانگ در چین در زمینه هوش مصنوعی به منبعی غیرمنتظره برای افزایش قدرت او تبدیل شده است.»

به گزارش فایننشال تایمز، لیانگ با استفاده از هوش مصنوعی و الگوریتم ها برای شناسایی ال،ایی که می توانند بر قیمت سهام تأثیر بگذارند، ثروت زیادی به دست آورده و تیم او یاد گرفته است که چگونه از تراشه های Nvidia برای ،ب درآمد در معاملات سهام استفاده کند.

ساوت چاینا مورنینگ پست South China Morning Post هم در گزارشی آورده است: دیپ سیک مستقر در هانگژو با توسعه مدل های هوش مصنوعی با هزینه کمتر نسبت به پلتفرم های OpenAI و Meta، سر و صدای زیادی در وال استریت و سیلی، ولی ایجاد کرده است که صدای دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده را درآورده و این پیشرفت چین را یک «زنگ بیدارباش» برای آمریکا خوانده است.

وایرد (Wired) مجله ماهانه تمام رنگی آمریکایی که به چگونگی تاثیر فناوری های جدید و در حال رشد بر فرهنگ، اقتصاد و سیاست می پردازد نیز در خصوص دیپ سیک گفته است: این چت ربات رایگان می تواند تهدیدی جدی برای رقبایی مانند OpenAI باشد که برای دسترسی به قوی ترین مدل های هوش مصنوعی ماهانه ۲۰ دلار دریافت می کنند.

به گزارش ایرنا، به نظر می رسد پیشرفت چشمگیر هوش مصنوعی چینی ها، به ویژه با معرفی دیپ سیک نشان دهنده تحولی بزرگ در رقابت های فناوری بین چین و آمریکا است و موفقیت چینی ها باعث نگر، های ژئوپلیتیکی نیز در میان رهبران آمریکا شده است، بنابراین دیپ سیک نه تنها یک دستاورد فناوری برای چین محسوب می شود بلکه نشان دهنده تغییرات عمده در توازن قدرت فناوری در جهان است و این تحولات می تواند به شکل گیری رقابت های شدیدتر و نوآوری های بیشتر در حوزه ی هوش مصنوعی منجر شود.



منبع: https://www.irna.ir/news/85732968/%D8%AE%D8%B7-%D9%88-%D9%86%D8%B4%D8%A7%D9%86-%DA%86%DB%8C%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%AF%DB%8C%D9%BE-%D8%B3%DB%8C%DA%A9-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%AD%D9%88%D8%B2%D9%87-%D9%81%D9%86%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C